آشنایی با مخازن دفنی جایگاه های بنزین
منظور از مخزن، محفظه ای برای ذخیره سازی مواد می باشد. مخازن انواع مختلفی داشته که بر اساس شکل هندسی، گنجایش، جنس بدنه، ماده ی مورد ذخیره، محل نصب( روزمینی و زیرزمینی بودن) و همچنین فشار درون مخزن، با یکدیگر متفاوت هستند. مخازن مورد استفاده در جایگاه های بنزین یکی از معروفترین نوع مخازن بوده که مطابق با استانداردها ساخته و نصب می شوند. در اوایل قرن بیستم، گسترش صنعت خودروسازی در اروپا و آمریکا باعث شد تا احداث جایگاه های بنزین نیز رونق گیرد. البته در آن زمان، مخازنی که برای ذخیره بنزین در جایگاه ها نصب می شدند، از نوع مخازن روزمینی بودند. با گذشت زمان، برای جلوگیری از اشغال بیهوده ی محیط جایگاه ها و همچنین ایمنی بیشتر، این مخازن در زیر زمین قرار داده شدند.
این مخازن اغلب از جنس فلز بودند اما پس از مدتی، شرکت ها برای کاهش هزینه ها تصمیم گرفتند تا مخازن دفنی جایگاه های بنزین را از جنس فایبرگلاس بسازند. علاوه بر این، این مخازن غیرفلزی، استحکام بیشتری نیز داشته و در برابر خوردگی و ضربه مقاومت بیشتری از خود نشان می دهند. همین ویژگی ها باعث شده که این مخازن غیرفلزی بسیار مورد استقبال قرار گیرند. بنزینی که در این مخازن ذخیره می شود، از طریق پمپِ موجود در مخزن وارد سیستم لوله کشی شده و به نازل های خروجی بنزین می رسد.
انواع مخازن
مخازنی که در جایگاه ها نصب می شوند، معمولا در دو نوع روباز و بسته هستند. از مخازن روباز برای ذخیره موادی که فراریت پایینی دارند و سمی نیستند، استفاده می شود. این نوع مخازن می توانند بدون نگرانی از انفجار و اشتعال در محیط قرار گیرند. به طور مثال، آب را می توان در این مخازن ذخیره سازی کرد. در نوعِ بسته، اغلب، مواد نفتی که فراریت بالایی داشته و ترکیب شیمیایی خطرناکی دارند، ذخیره می شوند. علاوه بر این، مخازن از نظر شکل هندسی نیز به دو دسته ی کروی و استوانه ای تقسیم شده و با توجه به فشار بخار سیال، مخزن مناسب برای ذخیره سازی انتخاب خواهد شد. معمولا برای فشارهای بالا که ماده حالت گازی دارد، باید از مخزن کروی استفاده نمود. مخازن استوانه ای نیز به دو دسته ی افقی و عمودی تقسیم شده که با توجه به محل مورد نظر، باید نوعِ مناسب را برای نصب انتخاب کرد.
لازم به ذکر است که مخزن از هر نوعی که انتخاب می شود، باید حتما به اتصالات زمین مجهز باشد. همچنین، مخازن دفنی جایگاه های بنزین باید لوله هواکش داشته باشند تا به تبادل هوای داخل و خارج از گود کمک کند. علاوه بر این، وجود وسیله ای برای اندازه گیری مایع درون مخزن ضروری بوده و باید هر چند وقت یک بار
آن را بررسی نموده و از درستی عملکرد آن اطمینان حاصل کرد. ما در مجموعه ی صحت سازه ایرانیان، با رعایت تمامی استانداردهای بین المللی، به طراحی با کیفیت ترین مخازن دفنی جایگاه های بنزین می پردازیم.
جنس مخازن دفنی جایگاه های بنزین
همانطور که گفتیم، مخازن دفنی جایگاه های بنزین از دو جنس فلزی و غیرفلزی ساخته می شوند. اگر بخواهند از فلز برای ساخت این نوع مخازن استفاده کنند، جنس فولاد گالوانیزه ضد زنگ، آلومینیوم یا کربن استیل بهترین متریال هستند. استاندارد شرکت ملی نفت ایران خاطر نشان کرده که استحکام فولاد ضد زنگ و کربن استیل نسبت به دیگر جنس ها بیشتر بوده و ترجیح بر آن است که از این متریال بیشتر در ساخت مخازن استفاده شود. البته توجه به طیف دماییِ محیط مورد نظر نیز در انتخاب جنس بدنه مخازن بسیار مهم است. به طور مثال، برای مناطقی با هوای بسیار سرد بهتر است از مخازنی با جنس بدنه ی کربن استیل grade S235 J2G3 استفاده کرد. به غیر از فلزات، از مواد غیرفلزی نیز برای ساخت مخازن استفاده می شود. فایبرگلاس یکی از این مواد بوده که به صورت دو یا سه جداره برای ساخت مخازن دفنی بکار می رود.
نکات لازم برای نصب مخازن دفنی جایگاه های بنزین
در نصب مخازن دفنی جایگاه های بنزین باید طول مسیر مکش پمپ سوخت کمتر از 30 متر باشد. همچنین، مخازن دفنی باید روی پایه های محکمی نصب شوند. در زمان جایگذاری مخازن در گود نیز باید از قلاب های مخصوص استفاده کرده و از کشیدن مخازن روی زمین جلوگیری شود. بعلاوه، مخازن را نباید درون گود رها کرد. به منظور جلوگیری از ایجاد خوردگی و فرسایشِ زودهنگام در مخازن، بهتر است که اطراف دیواره های مخازن را با مواد غیرخورنده مانند خاک، شن و ماسه شسته پر نمود. حداقل ضخامتی که برای این مواد در اطراف دیواره های مخزن در نظر گرفته می شود، 15 سانتیمتر است. به غیر از دیواره های مخازن، روی مخازن نیز باید با خاک پر شود. سطح بالایی مخازن باید حداقل 60 سانتیمتر با خاک پوشانده شود. البته می توان از پوشش خاک به ضخامت 30 سانتیمتر به اضافه ی 10 سانتیمتر بتن مسلح نیز برای پوشاندن سطح مخازن استفاده کرد.
در صورتی که احتمال عبور وسایل نقلیه از روی محل نصب مخازن دفنی جایگاه های بنزین وجود دارد، باید ضخامت پوشش خاک را تا 90 سانتیمتر افزایش داد تا از ایجاد هر گونه آسیب به مخازن و در نتیجه نشتی و انفجار بنزین موجود در آنها جلوگیری شود. همچنین می توان به جای آن، از پوشش خاک به ضخامت 45 سانتیمتر و بتن مسلح به ضخامت 15 سانتیمتر استفاده کرد. به دلیل اینکه رطوبت در زیر سطح زمین وجود دارد، احتمال نفوذ رطوبت و آب های سطحی به درون مخازن وجود خواهد داشت. به همین دلیل، بهتر است سطوح خارجی مخازن را با پوشش هایی که در برابر رطوبت و خوردگی خاک مقاوم هستند، پوشاند.
طراحی مخازن
طراحان صحت سازه ایرانیان، در طراحی این نوع مخازن به قطر اسمی مخزن و ضخامت اسمی ورق توجه می کنند. تعداد رینگ ها نیز با توجه به طول مخزن مشخص می شود. در نهایت پس از تولید مخازن، تست و بازرسی مخازن نیز بسیار مورد اهمیت است که انجام آنها پیش از بهره برداری ضروری می باشد. تست هایی مانند تست هیدرواستاتیک، پنوماتیک و ضخامت سنجی رنگ و فلز، باید بر روی مخازن انجام شوند. در صورتی که در مورد مراحل ساخت و نصب این نوع مخازن سوالی داشتید، می توانید با مراجعه به وبسایت ما به نشانی sehatsazeiranian.com پاسخ سوالات خود را پیدا کنید.